Nieuw stadion Cambuur bij WTC is haalbaar

Een nieuw stadion voor Cambuur en daarnaast een terrein waar volop kan worden gewinkeld en aan sport en vrijetijdsbesteding kan worden gedaan. Een mega-investering, maar dan heeft Leeuwarden ook wat.

Door Wio Joustra

Over drie jaar moeten duizenden mensen naar het nieuwe stadion van Cambuur in Leeuwarden komen, aan de Cambuur-boulevard op het WTC-terrein. Hoe het moet? Dit is op 12 juli 2015 mee te maken aan de boulevard bij het Parkstad Limburg Stadion van Roda JC.

Dan is er in Limburg een open dag waar duizenden mensen uit de hele omgeving worden verwacht. Ze kunnen zich in een kraan boven het stadion laten hijsen, hun kunsten vertonen in een voetbalkooi, winkelen, lasergamen, bowlen, dansen, naar de leisuredome gaan en hun kinderen naar de disco sturen. En dat is nog maar een kleine greep uit de activiteiten die mogelijk zijn rond de club, waarmee Cambuur in het recente verleden zulke heroïsche duels heeft uitgevochten en die nu in de Eerste Divisie bivakkeert.

Over drie jaar moet zo’n evenement ook in Leeuwarden kunnen worden gehouden. Aan de Cambuur-boulevard op het WTC-terrein. Tenminste, als het aan de club, de gemeente, hoofdsponsor Dijkstra/Draisma en de onafhankelijke, zelfstandige, risicodragende projectontwikkelaar Wijckerveste. Roda JC als lichtend voorbeeld? 

Kosten €45 miljoen

In het stadion van Cambuur dat nu nog in een volksbuurt ligt, kondigden de vier partijen hun toekomstplannen aan. En die liegen er niet om. De gehele ontwikkeling van het WTC-terrein waarvan het nieuwe stadion het middelpunt wordt, gaat zo’n €45 miljoen kosten. ,,Een gigantische investering”, aldus wethouder Henk Deinum. Het stadion zal (althans zonder oliesjeiks uit Rusland, aldus voorzitter Ype Smid) veertien- tot vijftienduizend  toeschouwers en 2500 sponsoren kunnen herbergen en gaat ongeveer de helft van het totale bedrag kosten. 

Bouwgroep Dijkstra/Draisma wil er het meest duurzame stadion van Nederland realiseren, in lijn met de maatregelen die op dit terrein ook zijn genomen bij de bouw van het nieuwe IJsstadion in de buurt. Wijckerveste gaat een winkel en leisure-concept ontwikkelen – leisure: alle vormen van betaalde vrijetijdsbesteding - in het gebied dat in totaal zo’n 25.000  tot 30.000 vierkante meter zal beslaan. Het zal onderscheidend zijn, want alleen dan komt het publiek er in grote getale op af.

Volgens algemeen directeur Hessel Meijer van Wijckerveste is deze ontwikkeling ,,niet genoeg om het stadion voor niks te bouwen”. Maar Cambuur gaat een alleszins acceptabele huur betalen, die hoger is wanneer de club Eredivisie speelt en lager als de club afdaalt naar de Eerste Divisie. De gemeente neemt de infrastructurele kosten voor haar rekening.

Beste seizoen

En zo ligt er een prachtig toekomstplan voor de club die het beste seizoen uit de historie achter de rug heeft en zich mag verheugen in het hoogste knuffelgehalte van voetbalminnend Nederland. Alle partijen zijn optimistisch over de zogenoemde business-case: bij een economisch verantwoorde invulling van het gebied kan volgend jaar de definitieve goedkeuring tegemoet worden gezien, kan in 2017 worden gebouwd en kan in 2018, de annus mirabilis van Leeuwarden (Culturele Hoofdstad van Europa), de bal voor het eerst gaan rollen in het nieuwe stadion.

Nieuwbouw noodzaak

Menige traan zal dan al zijn gelaten door de supporters die hun club zo graag op de huidige plek hadden behouden. Maar gezien de ontwikkelingen in de voetbalsport, zou dat uiteindelijk het doodvonnis voor Cambuur hebben betekend. De beleidsbepalers van de club en de gemeente hebben ingezien dat alleen met een nieuw stadion, met moderne faciliteiten voor het grote publiek en voor de sponsors – die thans 60 procent van de totale begroting voor hun rekening nemen – de club op het hoogste niveau van Nederland kan blijven spelen en wellicht nog aanzienlijke progressie kan maken op sportief gebied. 

Maar daarbij heeft vooral de gemeente ook de belangen van ondernemers in de binnenstad van Leeuwarden moeten meewegen. Daarom is er een lijst opgesteld met wat niet toelaatbaar en niet wenselijk is op de WTC locatie. Dat betreft vooral detailhandel, een amusementshal, reguliere café ’s, restaurants en nachthoreca, kantoren en dienstverlening en onderwijsinstellingen.

Bioscoop

Een bioscoop, zoals bij de Euroborg in Groningen, is niet uitgesloten ondanks de plannen van Pathé voor een binnenstadbioscoop in Leeuwarden. Zo’n bioscoop en ook horeca mogen niet ten koste gaan van de aantrekkingskracht voor de binnenstad. Meijer spreekt van een win-win situatie voor WTC en binnenstad, omdat de plannen voor het WTC in de visie van Wijckerveste alleen maar kunnen renderen met een florerende binnenstad.   

Ook de andere partijen zijn enthousiast over de haalbaarheid van de plannen, die de sleeping giant van het voetbal in Nederland tot leven moeten wekken. Niets was er op de persconferentie te merken van die typisch Leeuwarder  houding van ‘ut wurdt toch nooit wat’. Cambuur geeft de stad een positieve uitstraling in het hele land en daar zal Leeuwarden – en wijde omgeving – de vruchten van plukken. Dat is nu de houding in de stad en die flow mag niet beperkt blijven tot het voetbalveld. 

Publiek uit hele provincie

Het nieuwe centrum gaat volgens de projectontwikkelaar publiek trekken van binnen een straal van vijftig kilometer rond Leeuwarden. Dat ook Heerenveen daar binnen ligt – de bijnaam van het Haagje onder de diehard-fans van Cambuur is immers DKV (‘dertig kilometer verderop’) – bleef op de persconferentie onbesproken. Toch zou het mooi zijn als de betrekkingen tussen beide Friese clubs als gevolg van de nieuwe ontwikkeling in Leeuwarden zich zullen normaliseren.

Gezonde en sportieve concurrentie, niets mis mee. Maar dat een trainer als Dwight Lodeweges en een voetballer als Lucas Bijker, door overigens een klein groepje, met pek en veren de stad worden uitgejaagd omdat ze in sportief en financieel opzicht nieuwe uitdagingen grijpen bij de ‘concurrent’ zou tot het verleden moeten gaan behoren. Hoort er allemaal bij als je een volwassen voetbalclub bent.

Laatst gewijzigd op 18-05-2015 om 20:24 uur
Meer Fryslân

Oorlogsverhalen van Hessel Bouma als waarschuwing

De oorlog blijft Hessel Bouma boeien. Hij was kind toen de oorlogsvliegtuigen over Fryslân trokken. Nu diept hij de verhalen op over wapendroppings in de Deelen om ze in boekvorm te publiceren. Als waarschuwing. "Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is." 

Door Marita de Jong
 
 

Windmolens in IJsselmeer, zandwinning en straks?

Koninklijke Smals NV wil uit de Ijsselmeerbodem per jaar twee miljoen ton zand winnen. Milieuorganisaties en omwonenden vinden dat onaanvaardbaar. Ze vrezen aantasting van de weidsheid van het meer, geluids- en lichtoverlast en schade aan de flora en fauna.

Door Karin de Mik

Rijkdom uit 65.000 ton kunststof afval

Een Fries heeft in een jaar 20 kilogram kunststof verpakkingen in de afvalbak. Bij het nieuwe sorteercentrum op Ecopark De Wierde bij Heerenveen halen ze het eruit. Al die petflessen, drinkbekertjes en folie vormen nieuwe grondstoffen.

Door Bert de Jong
 
 
Pagina 1 van 34 | Volgende