SC Heerenveen schiettent en in chaos

Coach Dwight Lodeweges stapt op bij SC Heerenveen. Naast een bestuurscrisis is er ook sprake van een sportieve crisis.  Hoe komen de voetbalzaken in het Abe Lenstra Stadion weer op de rit?

Door Wio Joustra

Het team van SC Heerenveen speelt als los zand en Dwight Lodeweges blijft steken in goede bedoelingen. De coach geeft nu op: ,,In het belang van de club.'' Hij heeft er geen vertrouwen meer in. Foppe de Haan schiet de komende wedstrijden te hulp. In afwachting van een redder, een beul liefst.

Van geen enkele profclub lopen bij andere clubs in de Eredivisie zo veel ex-spelers rond als van SC Heerenveen. Nou ja, op Ajax na misschien. Ga maar na: Sinkgraven bij Ajax, Basacikoglu bij Feyenoord, Ziyech bij Twente, Gouweleeuw bij AZ, Marinus bij PEC Zwolle, Bikel bij NEC, Tannane bij Heracles, Narsingh bij PSV. 

Wat zegt dit over Heerenveen? Dat het altijd een club is geweest met een goede scouting en een voortreffelijke jeugdopleiding. Maar ook dat Heerenveen jaren geleden een handelshuis is geworden, waar loyaliteit van spelers aan club en omgekeerd niet meer telt. Blijkbaar was het nodig spelers zo snel mogelijk te verkopen – recentelijk nog de veel scorende spitsen Finnbogason en Uth - om de gaten in de begroting te dichten. Dat er dan ieder seizoen toch weer duizenden mensen op de tribune zitten is eigenlijk een klein wonder. 

Hoe het ook zij, het moest een keer mis gaan. Dat moment lijkt nu aangebroken. Het echec tegen Feyenoord van zondagmiddag, hoezeer een bijna vol huis ook hoopte op een ommekeer, kon iedereen zien aankomen. Tot nu toe heeft Heerenveen slechts één zege kunnen boeken in de competitie, namelijk de eerste wedstrijd tegen De Graafschap. Voor de rest is het huilen met de pet op, op dat ene puntje thuis tegen PSV na dan. Maar goed, de club uit de Lichtstad blijkt zich deze competitie wel vaker te verkijken op de kleintjes, zoals tegen Excelsior.

En Heerenveen lijkt een kleintje in wording. Als er de komende twee wedstrijden geen punten worden gehaald, tegen Willem II uit en Cambuur thuis, wordt het zelfs penibel. De selectie lijkt een afspiegeling van de beleidsmakers bij de club, of wat daar voor doorgaat. Daarover straks meer.  

Zonder zelfvertrouwen

Het team speelt zonder een greintje zelfvertrouwen. In de achterhoede, met veel te lichte en kleine mensen als St Juste en Bijker, klopt er vaak helemaal niets van. Doelman Mulder, ex Feyenoord, staat gelukkig zijn mannetje, anders zouden de abominabele statistieken tot nu toe nog negatiever uitvallen. Het middenveld moet het te veel hebben van Van den Berg, die zonder zijn maatje De Roon door de mand valt. De Roon is de man die het meest node wordt gemist in het Abe Lenstra stadion en die niet voor niets bij Atalanta Bergamo nu al een hele meneer is.

De Roon ’s opvolger, Van den Boomen, komt voor dit niveau tekort. In de voorhoede is Slagveer geen schim van de gevaarlijke en veel scorende vleugelspits van vorig seizoen en datzelfde geldt, overigens na een langdurige blessure, voor Larsson. En Veerman, ach ja, Henkie, aardige tweede of derde spits. Maar hij moet er staan omdat ex-Feyenoorder Te Vrede zijn belofte niet waarmaakt en geblesseerd is of geschorst. Blijft over Thern, die nog wel eens in positieve zin opvalt.

Geen moed

Dan de technische staf. Lodeweges wekt de indruk een eerlijk en integer man te zijn, maar ook een man die lijdt onder de huidige bestuurlijke perikelen. Bovendien is hij niet echt een coach met een overdosis aan moed of charisma. Voorafgaand aan het duel tegen Feyenoord vertelde Lodeweges dat hij wijzigingen had doorgevoerd en andere spelers een kans gaf om weer als vanouds het Heerenveen-spel te spelen. Het bleek slechts om één man te gaan, Buijs, net hersteld van een blessure die hem langer dan een jaar aan de kant hield. Zo veel voor durf.

Nu mag in zijn voordeel worden gezegd dat het na plek twaalf en dertien in de selectie al snel drastisch minder wordt en dat er derhalve weinig te kiezen valt. Maar toch is hij meer een man voor een club waar rust heerst. Assistent-trainer Klompe, die zich ontfermt over de defensie, speldt zichzelf elke week een brevet van onvermogen op, want ondanks een overvloed aan verdedigers is het steeds weer een chaos en een schiettent voor de ogen van Mulder.

Het zal niet lang duren eer Lodeweges en de zijnen worden geofferd op het altaar van het opportunisme dat zo inherent is aan ‘het voetbal’. Tenzij natuurlijk zes punten worden gehaald de komende twee weken. Maar dan nog blijft het feit dat de sportieve malaise een weerspiegeling is van de malaise in de bestuurskamer. Daarover is genoeg gezegd en iedereen is razend benieuwd wie nu weer als overwinnaars en als slachtoffers het bloedige strijdterrein zullen verlaten. Natuurlijk is het mooi dat een icoon als Foppe de Haan zijn goede diensten aanbiedt. Maar een man die voor de camera’s van de NOS met droge ogen durft te verklaren dat zijn oude kompaan Riemer van der Velde geen partij is in de huidige bestuurscrisis, kan toch moeilijk een rol als intermediair of bemiddelaar spelen. 

Ego's

Bestuurlijk rommelt het zo goed als zeker nog wel even door. In sportief opzicht dient de crisis zo snel mogelijk de kop te worden ingedrukt, anders is er straks weinig meer voor het one tier board en het stichtingsbestuur om zich druk over te maken, behalve dan natuurlijk over de eigen ego’s. De komst van een sterke man, in kostuum zowel als in trainingspak, is gewenst. Wie de eerste ook zal zijn, hij zal uitermate stevig in zijn schoenen moeten staan om de geesten uit verleden en heden van de club te verdrijven en met een schone lei te beginnen. 

Wat de man in trainingspak betreft: haal Gertjan Verbeek terug. De ‘Tovenaar uit Jubbega’ lijkt niet echt gelukkig in Bochum. De liefde schijnt hem reeds met enige regelmaat naar Heerenveen te doen afreizen. En niet voor niets treedt hij steeds vaker op in het programma Voetbal Inside. Dat moet toch elke keer weer een bezoeking voor hem zijn, gezien het abominabele niveau en het feit dat je als vierde man nauwelijks aan bod komt tussen spraakwatervallen als Derksen, Gijp en Genee. Er moet dus een ander motief zijn voor de lange autorit van en naar Noordrijn-Westfalen: dit zou met profileringsdrang in het voetbalwereldje van zijn vaderland te maken kunnen hebben.

Beul nodig

SC Heerenveen heeft een beul nodig die de groep weer tot leven weet te wekken en de club in ieder geval in sportief opzicht weer kleur op de wangen geeft. Hoe aardig hij ook is en hoe goed hij ongetwijfeld ok zijn best doet, het lukte Lodeweges dit seizoen niet. Vraag blijft, wie neemt in hemelsnaam de beslissingen in het Abe Lenstra Stadion?

Laatst gewijzigd op 18-10-2015 om 22:24 uur
Meer Fryslân

Oorlogsverhalen van Hessel Bouma als waarschuwing

De oorlog blijft Hessel Bouma boeien. Hij was kind toen de oorlogsvliegtuigen over Fryslân trokken. Nu diept hij de verhalen op over wapendroppings in de Deelen om ze in boekvorm te publiceren. Als waarschuwing. "Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is." 

Door Marita de Jong
 
 

Windmolens in IJsselmeer, zandwinning en straks?

Koninklijke Smals NV wil uit de Ijsselmeerbodem per jaar twee miljoen ton zand winnen. Milieuorganisaties en omwonenden vinden dat onaanvaardbaar. Ze vrezen aantasting van de weidsheid van het meer, geluids- en lichtoverlast en schade aan de flora en fauna.

Door Karin de Mik

Rijkdom uit 65.000 ton kunststof afval

Een Fries heeft in een jaar 20 kilogram kunststof verpakkingen in de afvalbak. Bij het nieuwe sorteercentrum op Ecopark De Wierde bij Heerenveen halen ze het eruit. Al die petflessen, drinkbekertjes en folie vormen nieuwe grondstoffen.

Door Bert de Jong
 
 
Pagina 1 van 34 | Volgende