DNB: hoogste baas De Friesland eerst op les

De Friesland Zorgverzekeraar voelt de dwingende hand van De Nederlandsche Bank. Bert van der Hoek, de beoogd nieuwe bestuursvoorzitter moet eerst bijleren.

Door Bert de Jong

De gesprekken zijn indringend. Op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam zijn ze kritisch. De strengste criteria gelden voor Bert van der Hoek. De hoogste baas van een zorgverzekeraar, dat word je niet zomaar.

Op 1 oktober 2015 zou hij aantreden als bestuursvoorzitter. Maar dit is niet het geval. DNB wil nog geen goedkeuring geven. Van der Hoek moet eerst zijn kennis bijspijkeren. Daarom is in overleg met alle betrokkenen besloten tot een uitgebreid inwerk- en opleidingstraject.

Van der Hoek heeft een grote staat van dienst. Sinds 2007 is de geboren Fries voorzitter van de GGZ-organisatie Lentis in Groningen. Daarvoor werkte hij onder andere als directeur zorg bij Menzis en eerder als zodanig bij Geové Zorggroep.

Maar in de tussentijd is er veel veranderd bij zorgverzekeraars. Het is ingewikkelder. Een ieder kijkt mee. Bovendien, de bestuursvoorzitter is hoogstverantwoordelijk voor de gang van zaken, daartoe hoort ook het geld en de reserves. Wat weet Van der Hoek van Solvacy II?, luidt dan de vraag van het strenge college van DNB.

Perfecte kandidaat

De raad van commissarissen van De Friesland Zorgverzekeraar was in juni 2015 opgetogen. Voorzitter Jan Ploeg noemde Bert van der Hoek ,,de perfecte kandidaat’’. Met zijn ruime ervaring binnen zorgverzekeringsbedrijven en een groot netwerk in het Noorden zou hij een waardig opvolger zijn van Diana Monissen.

Maar het is niet de raad van commissarissen die het laatste woord heeft. Het is De Nederlandsche Bank die uitmaakt of iemand de hoogste post mag bekleden. Er zijn daarom gesprekken bij DNB en een toetsing op betrouwbaarheid en geschiktheid. En ja, er zijn personen van naam en faam die deze toetsing niet halen.

Zo regelt DNB wie er wel en niet op de hoogste posten komen. Bij banken, bij pensioenfondsen en ook bij zorgverzekeraars. In overleg met De Friesland Zorgverzekeraar is de toetsingsprocedure voor Van der Hoek bij DNB afgebroken. Er is nog geen eerste toetsing geweest, dus is er ook nog geen sprake van hertoetsing.

DNB is heel streng

,,DNB is wel heel streng geworden’’, constateert woordvoerder Rob Propsma van De Friesland Zorgverzekeraar. ,,We hadden dit niet verwacht. Het was voor ons even wennen, maar we zijn half september ook tot de conclusie gekomen dat het goed is.’’

Bij De Friesland Zorgverzekeraar is er nog steeds vol vertrouwen in de beoogd voorzitter, beklemtoont Propsma. Van der Hoek heeft aangegeven er de komende maanden ,,vol voor te gaan’’. Ook hij heeft er alle vertrouwen in dat na het leer- en intwerktraject het goed komt.

Toetsing

Het gebeurt vaker dat ook dat na gesprekken bij toezichthouder DNB de toetsingsprocedure helemaal  wordt afgeblazen, of dat kandidaten zich terugtrekken. Vaak is in de gesprekken dan al duidelijk gemaakt dat iemand de toetsing niet zal halen. Door de strengheid van DNB haalt nu zo’n 13 procent van de voordrachten niet de eindstreep.

Bestuurders op hoge posten moeten al bij aanvang alleskunners zijn. ,,Eigenlijk zou zo’n inwerkprogramma standaard moeten zijn voor topbestuurders’’, concludeert Propsma nu. ,,Het gaat om bestuurders die een grote verantwoordelijkheid dragen.’’ Vreemd is het ook al niet meer. Ook Wiebe Draaijer, de nieuwe topman van Rabobank, heeft een gelijksoortig traject doorlopen.

De Friesland Zorgverzekeraar zal zeker tot in het nieuwe jaar moeten wachten op de nieuwe bestuursvoorzitter. Tot die tijd is Bert van der Hoek formeel directeur strategische zaken. De functie van hoogste baas wordt waargenomen door Stefan Hofenk, de financieel bestuurder.

Laatst gewijzigd op 06-10-2015 om 12:07 uur
Meer Fryslân

Mannen stofzuigen... de hele stad

Vuil en lawaai bestrijden in steden en dorpen: ga er maar aan staan. Het is dweilen met de kraan open. Zeker als er straks weer massaal vuurwerk wordt afgestoken. Maar er zijn opvallende ontwikkelingen. Mannen stofzuigen.... de hele stad. Of het eiland Terschelling.

Door André Keikes
 

Miljoenenproject bij Jorwert: een nieuw klooster

Een voetpad brengt de moderne pelgrims van het nieuwe klooster naar Jorwert, want daar blijft de tempel. Maar een vervallen boerderij buiten het dorp wordt de plek voor bezinning. De droom van dominee Hinne Wagenaar krijgt gestalte in Nij Kleaster.

Door Karin de Mik
 

Wilt u vrachtwagen bij de koffie?

Als belangen botsen kan de overheid het niet snel goed doen. De bevoorrading van winkels en horeca in de binnenstad is zo'n thema. Als bezoeker of terrasgast erger je je aan vrachtwagens voor je neus. Maar wanneer moeten winkels en horeca dan bevoorraad worden?

Door André Keikes

Publiek PC omarmt tactische kaatsers

Er was een blokjesincident, en er was een slag van de dag. Belangrijker is evenwel dat op de PC het kaatspubliek zich begint te roeren ten gunste van inzicht en tactiek en ten nadele van bruut geweld. Markeert de PC van 2017 een ommekeer of is dat slechts een illusie?

Door Wio Joustra
 
 
Pagina 1 van 29 | Volgende