Trots op nieuw Thialf en een lange Friese neus

Thialf is open en de superlatieven klinken: Er ligt superijs in het nieuwe stadion, Fryslân is dé schaatsprovincie van de wereld. Thialf is voor de helft klaar. Nu is het tijd voor de €10 miljoen van het Rijk.

Door Bert de Jong

Er is trots. En er is een lange neus. Schaatsers kunnen hun hart weer ophalen in de illustere schaatstempel Thialf. De nieuwe ijsvloer ligt er er volgens coryfee Rintje Ritsma ,,super’’ bij. ,,Mooi glad en snel.’’

,,Schaatsen is Thialf’’, merkt commissaris der koning John Jorritsma op bij de opening. Het is de kern, in oorsprong een tweet van topschaatser Sven Kramer. Jorritsma: ,,Ik ben ongelooflijk trots dat wij nu in een nieuw Thialf kunnen schaatsen.’’

Inspiratie

Het bericht van Sven Kramer op Twitter is de inspiratie geweest voor het provinciaal bestuur om keihard te vechten voor Thialf. De ‘beauty-contest’ om te kijken welke ijsbaan in Nederland (Thialf, Almere of Zoetermeer) de topsportstatus zou krijgen was immers een grote domper.

Jorritsma noemt het een ,,ijsbaanstrijd’’. Hij wijst met de vinger naar minister Edith Schippers en naar de politici in Den Haag en ook naar de schaatsbond KNSB.

,,Nu weten we zeker wat wij in Fryslân al veel langer wisten’’, zegt Jorritsma. ,,Een ijsstadion als Thialf is niet met alleen privaat geld te financieren.’’ Tevredenheid in het Friese dus, omdat het nieuwe ijsstadion Thialf voor de helft klaar is.

Het contrast is groot. Het grote plan in Almere is afgeblazen en in Zoetermeer wacht het plan nog op uitvoering. Er zijn nog te veel onzekerheden. ,,De conclusie is dat we nu wel een Thialf van naam en faam hebben, waar de kop af is’’, zegt Jorritsma. ,,Ik glunder van oor tot oor.’’

Incasseren

Het was zwoegen ,,toen het ons tegen zat’’, zegt de commissaris. ,,We weten nu wat Rintje Ritsma en Falko Zandstra weten, namelijk wat incasseren is en doorbijten.’’

Door de bijdrage van €54 miljoen van de provincie Fryslân wordt Thialf het schaatscentrum van de wereld en de beste laaglandbaan. De focus ligt op topsport en beleving. Zowel topschaatsers als supporters moeten er hun hoogtepunten beleven.

Niet voor niets refereert Thialf-directeur Eelco Derks aan het oranjegevoel. ,,Dat is niet bij voetbal uitgevonden, maar hier.’’ Derks toont zich blij en opgelucht dat Thialf en KNSB zich nu volop ,,schaatspartners’’ voelen. Ze doen het samen, ook de grote evenementen en dat is een breuk met het verleden.   

Deze winter krijgen schaatsers alle ruimte. Maar het werk is nog niet af. De bouwvakkers gaan in het voorjaar van 2016 verder met de bouw. Dan gaat het dak eraf en volgt de afbouw. In november 2016 is daarna de officiële opening van het schaatshart van de wereld.

Bijdrage Rijk

Maar het verhaal is nog niet af, zegt commissaris John Jorritsma. De €10 miljoen die het ministerie van VWS klaar heeft liggen voor een topsportaccommodatie wil hij alsnog uit Den Haag halen. Hij heeft daarover al overleg gehad met minister Edith Schippers. ,,Het Rijk is aan te spreken op die bijdrage en dat doen we.’’

Enthousiasme daarover bij voorzitter Roel Dekker van schaatsbond KNSB. Hij wil Thialf graag uitbouwen tot het absolute schaatsmekka. Niet alleen voor langebaanwedstrijden, maar ook voor shorttrack en ijshockey. Het plan voor de verbouw van de aanpalende ijshal zou de kers op de taart zijn.

Trots en dank

Trots alom. En dank ook van menigeen aan de honderden mensen die aan de slag zijn geweest. Dank in het bijzonder aan oud-gedeputeerde Hans Konst (PvdA), omdat hij het Thialf-plan bleef verdedigen, terwijl in en buiten Fryslân de storm hoog opstak.

Het is huidig gedeputeerde Klaas Kielstra (VVD) van wie deze dank komt. Bijzonder, realiseert hij zich. ,,Want ik heb Konst het vuur na aan de schenen gelegd.’’

Over waarom het wel lukt met Thialf in Heerenveen en (nog) niet met een schaatshart in Zoetermeer, weet Kielstra ook het antwoord. ,,Wij hebben veel vrijwilligers die hun schouders eronder zetten. Dat is het verschil.‘’

Laatst gewijzigd op 13-11-2015 om 19:31 uur

 

 
Meer Fryslân

 

Windmolens in IJsselmeer, zandwinning en straks?

Koninklijke Smals NV wil uit de Ijsselmeerbodem per jaar twee miljoen ton zand winnen. Milieuorganisaties en omwonenden vinden dat onaanvaardbaar. Ze vrezen aantasting van de weidsheid van het meer, geluids- en lichtoverlast en schade aan de flora en fauna.

Door Karin de Mik

Rijkdom uit 65.000 ton kunststof afval

Een Fries heeft in een jaar 20 kilogram kunststof verpakkingen in de afvalbak. Bij het nieuwe sorteercentrum op Ecopark De Wierde bij Heerenveen halen ze het eruit. Al die petflessen, drinkbekertjes en folie vormen nieuwe grondstoffen.

Door Bert de Jong
 

Cineast Anton Stoelwinder in spoor van pelgrims

Een moderne pelgrim is niet de mens in sobere kleding. Nu gaan honderden pelgrims te voet vanuit Sint Jacobiparochie. Voor herbezinning. Of om afstand te nemen van alle hectiek. Pelgrimeren in Fryslân is het onderwerp voor een film van cineast Anton Stoelwinder. 

Door Marita de Jong

Een vrouw aan het roer, dat is pas stoer

Terwijl Marit Bouwmeester als topzeilster de ene na de andere titel verovert, komen vrouwen er in de gangbare watersport nauwelijks aan te pas. Ga maar eens op een terras aan het water zitten. De man staat altijd stoer aan het roer. Vrouwenemancipatie lijkt aan de watersport grotendeels voorbij te zijn gegaan.

Door André Keikes
 
 
Pagina 1 van 33 | Volgende