Ameland is voorbeeld met ’s lands grootste zonnepark

Ameland leeft van de zon. Het eiland is het beste Friese voorbeeld voor duurzaam.  

Door De Redactie

Ameland laat zien hoe het kan. Daar liggen nu in een hoek van het vliegveld in Ballum 23.000 zonnepanelen.  Het  is het grootste zonnepark van Nederland met een piekvermogen van 6 megawatt. Alle 1500 huishoudens op het eiland krijgen sinds 2016  elektriciteit van de eigen zon. Voor de toeristen in de hotels en de vakantiehuisjes is er nog energie van de vaste wal nodig.

De officiële opening op 23 juni 2016 is de bekrachtiging van de droom van de gangmaker voor het zonnepark op Ameland, burgemeester Albert de Hoop. Op vakantie in Frankrijk raakte hij jaren geleden geïnspireerd door een zonnepark in aanbouw. Zoiets wilde hij ook op zijn Ameland. Hij maakte energiemaatschappij Eneco warm voor het idee en daarna wilde ook de Amelander bevolking meedoen.

,,Het is belangrijk dat er lokaal draagvlak is’’, zegt Johan Kiewiet. Hij is voorzitter van de Amelander Energie  Coöperatie (AEC). Bijzonder is dat de Amelanders zich hebben verenigd. Zo is het zonnepark van allemaal. ,,Dit is een project van de mensen zelf’’, beklemtoont Kiewiet. ,,Zij nemen er in deel en profiteren er ook van.’’

Drie partijen

De gemeente Ameland, Eneco en de coöperatie doen elk voor een derde mee in het €7,4 miljoen kostende project. Naast een investering uit eigen zak, is er veel subsidiegeld losgekomen, onder andere €2,6 miljoen uit het Waddenfonds. En banken stonden in de rij om het donkergroene project van geld te voorzien.

Het Amelander energieproject geldt als voorbeeld voor elders. ,,Je kunt spreken van een unieke samenwerking tussen gemeente, Eneco en bevolking. We vullen elkaar perfect aan: de gemeente leverde de grond en begeleidde vergunningen en subsidies, Eneco leverde het management en de expertise en de coöperatie zorgde voor de zo belangrijke connectie met de bevolking. Er is goed geluisterd naar de mensen en er is ook iets mee gedaan.’’

Energieneutraal

De ambitie van Ameland gaat verder. In 2020 wil het, net als de andere Waddeneilanden, volledig energieneutraal te zijn. Het betekent dat er nog meer zonnepanelen bij moeten komen, want als de toeristenstroom ‘s zomers zijn piek bereikt, dan is er vijf keer zoveel elektriciteit nodig als het zonnepark nu produceert.

Maar ook vermindering van gasverbruik telt, beklemtoont Kiewiet. Zijn coöperatie stimuleert isolatie van de huizen om zo de kou buiten te houden. En elektrische auto’s op het eiland, waardoor er minder benzine en diesel wordt verstookt. Belangrijk is dat in 2017 alle busvervoer op de Waddeneilanden elektrisch wordt aangedreven.

Ook in Fryslân

Wat Ameland in het klein doet, zou ook in de provincie Fryslân moeten gebeuren. Trots vertelt Kiewiet dat het Amelander energieproject de inspiratie is voor 37 Friese dorpen. De vonk springt over voor soortgelijke energiecoöperaties.

Maar de zon moet nog heel lang schijnen, voordat de Friese ambitie is gehaald om in 2020 500 megawatt aan zonnestroom te produceren. Er is al 90 megawatt gehaald, bevestigt beleidsambtenaar Barend Leest van de provincie. Veel plannen zijn nog in ontwikkeling, beklemtoont hij.

Fryslân is nu om. Er moet ruimte komen voor projecten, anders is de ambitie van 500 megawatt een lachertje.  Er is echter wel een sturende hand vanuit het Provinsjehûs. Zeker bij projecten op het platteland slaat de provincie de nodige piketpalen om zo de ‘kwaliteit fan de romte’ te waarborgen.

De grote slag moet worden gemaakt met grote projecten als op Ameland. Met zonneweides waar duizenden panelen worden opgesteld. Meer dan tienduizend zijn er nodig om hetzelfde aan stroom op te kunnen wekken als een grote mega-windmolen kan. Eén grote windturbine had de Amelander huishoudens ook van elektriciteit kunnen voorzien, erkent Kiewiet, ,,maar daar waren de handen niet voor op elkaar te krijgen’’. Een groot zonnepark daarentegen kreeg de unanieme steun van de gemeenteraad.

Laatst gewijzigd op 23-06-2016 om 09:44 uur
Meer Gezond en Groen

Groene tuin is goed voor mens, dier en planeet

De gemeente Leeuwarden stimuleert de inwoners met subsidie een groenere stad te maken. Bij woningen zie je tegenwoordig vooral tegels en stenen. Maar al die stenen zijn slecht voor mens, dier en planeet. Operatie Steenbreek doet er wat aan, ook in Leeuwarden.

Door André Keikes
 
 
 
 
Pagina 1 van 9 | Volgende