Foto: Paws

Fries spel met Garfield in strijd tegen obesitas

De bekende stripkat Garfield voert wereldwijd strijd tegen obesitas. Met een in Friesland bedacht spel. Het is het resultaat van innovatief ondernemen bij Grendel Games en De Friesland Zorgverzekeraar in Leeuwarden.

Door Bert de Jong

Anderhalf jaar lang zijn zeker vijftien mensen bezig geweest met het ontwikkelen van een ‘serious game’ om kinderen op een speelse manier te leren gezonder te leven. Nu is deze gereed. De Friesland Zorgverzekeraar is de gangmaker, maar het computerspel moet over de hele wereld aanslaan in de strijd tegen vetzucht.

In de kern gaat het om gezonder leven, te beginnen bij kinderen. De kinderen ervaren het als een geweldige video-game met een hoofdrol voor de stripkat Garfield, zonder dat ze het idee hebben dat ze iets moeten of iets niet mogen. Maar toch is het meer dan dat.

Voor het Leeuwarder bedrijf Grendel Games is het geen spelletje, maar ‘serious business’. Het gaat om een onorthodoxe aanpak voor preventieve zorg. Er is iets te doen tegen de sterke groei van het aantal te dikke kinderen, is de overtuiging van directeur Tim Laning van Grendel Games. Met een videospel zijn kinderen ,,te bereiken in hun wereld’’.

De stripkat Garfield helpt. ,,Hij is een te dikke poes, heeft een hongerig karakter, maar is ook leuk, toegankelijk en aaibaar’’, motiveert Laning. ,,Het voordeel is dat Garfield internationaal populariteit geniet.’’ Het plan heeft een warm onthaal gekregen bij de Amerikaanse striptekenaar Jim Davis. Hij onderschrijft de ernst van obesitas.

Zorg

Obesitas is velen een grote zorg. In Nederland heeft een op de tien mannen en vrouwen ernstig overgewicht. In de rest van de Europese Unie zijn het er meer, met name in het Verenigd Koninkrijk waar een kwart obesitas heeft. In de Verenigde Staten is het probleem nog groter. Daar betreft het een op de drie. Ze hebben een veel grotere kans op diabetes en hart- en vaatziektes.

Zorgelijk is het overgewicht bij kinderen. In de afgelopen jaren is in Nederland een verdubbeling geteld van het aantal kinderen dat te dik is. Een op de vijf kampt met overgewicht. In de Verenigde Staten, maar ook in het Verenigd Koninkrijk is een op de drie jongeren te zwaar. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat obesitas de nieuwe volksziekte wordt.

Gevangenis

Opgesloten in een duistere ruimte van de voormalige Leeuwarder gevangenis Blokhuispoort hebben vijftien werknemers van Grendel Games zitten broeden op het prestigieuze project dat wereldwijd baanbrekend moet zijn. Eind 2016 is het spel op de markt gekomen.

Een spel waar kinderen wordt ingeprent wat goed voor ze is, het werkt niet, bezweert Laning. Ze laten het links liggen. ,,De videogame met Garfield is voor 99 procent entertainment en 1 procent educatief. Maar de essentie komt wel over.’’

Hoe? ,,Het is vertaald in een strijd tussen Garfield en de hotdogcompany van een rivaliserende hond. In de omgeving van een grote stad kunnen ze heel wat avonturen beleven. Die stad is overigens niet overal hetzelfde: het spel heeft een Europese, Amerikaanse en een Aziatische variant.

,,Kinderen leren niet in de eerste plaats op school’, constateert Laning. ,,De meeste tijd benutten ze voor informatie van hun tablet en smartphone. Daar spelen we op in. Zo bereiken we ze.’’ Het is zijn overtuiging dat via de kinderen ook hun ouders leren over een gezonde levensstijl. ,,De kinderen komen zo in de rol van de nieuwe opvoeders.’’ 

Brug slaan

Opmerkelijk is dat dit innovatieve spelconcept op Friese grond is ontstaan. Het is De Friesland Zorgverzekeraar in Leeuwarden die investeringskapitaal vrijmaakt voor innovaties. En het is Grendel Games die kennis en vernuft inbrengt om een brug te slaan naar kinderen. Laning: ,,Op een speelse manier zijn we door het maken van een videogame sneller in staat om kinderen bewust te maken van een gezonde leefstijl.’’   

De Friesland Zorgverzekeraar wil nadrukkelijk een grotere rol spelen bij alle veranderingen in de zorg en ook innovaties stimuleren. Om die reden is in 2011 het De Friesland Participatiefonds in het leven geroepen om samen met bedrijven te investeren in  zorginnovaties. Een ervan is CatVentures, een samentrekking van Cat en Adventures voor het obesitas-project van Garfield.

Laatst gewijzigd op 23-11-2016 om 15:48 uur
Meer Gezond en Groen

Groene tuin is goed voor mens, dier en planeet

De gemeente Leeuwarden stimuleert de inwoners met subsidie een groenere stad te maken. Bij woningen zie je tegenwoordig vooral tegels en stenen. Maar al die stenen zijn slecht voor mens, dier en planeet. Operatie Steenbreek doet er wat aan, ook in Leeuwarden.

Door André Keikes
 
 
 
 
Pagina 1 van 9 | Volgende