De nar spreekt en de Kening houdt van humor

Als cabaretier Jan Jaap van der Wal zich bij RTL Late Night vrolijk maakt over Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad 2018 blijft het eigenlijk verdacht stil. De op de korrel genomen personen houden zich wijselijk stil onder het motto wie geschoren wordt moet stil zitten

Door Nico Hylkema

Maar ook de reageerders op Twitter en Facebook zijn opmerkelijk fatsoenlijk. In deze tijd van ongecensureerde reacties op het internet heb ik eigenlijk maar eentje gezien die niet door de beugel kon door op hazenlip van Jan Jaap te zinspelen en die werd ook nog eens snel tot de orde geroepen.

Na de uitzending in RTL Late Night een aantal keren te hebben bekeken vind ik de rust verontrustend. Want laten we eerlijk zijn, in de best bekeken praatshow op de late avond werd de culturele hoofdstad toch flink gefileerd. Heel Nederland heeft kunnen grinniken om dat rare Friesland met zijn ‘iepen mienskip’ en bijzonder vage plannen om Europa van alles wat Leeuwarden aan cultuur te bieden heeft te laten genieten. En dan heeft Jan Jaap het nog niets eens over het managementstaalgebruik gehad.

Zijn tirade over de grutto als onderdeel van de culturele hoofdstad moet de initiatiefnemers toch wel een beetje dwars zitten. Nee hoor, reageerde De Kening fan de Greide, wij houden wel van een beetje humor. Tja, dat slaat de zaak wel een beetje dood. Andere reacties blijven ook een beetje in die sfeer hangen, van ‘het is wel een beetje gemakkelijk’ tot het iets onvriendelijker ‘gezeik van de zijlijn’ – overigens een geliefd weerwoord op kritiek.

De sneer naar Jannewietske blijft onbeantwoord, al was dat feitelijk de hardste opmerking van de uitzending. De bekende criticasters van KH2018 als Huub Mous en Gert-Jaap van Ulzen houden zich ook rustig. Ze retweeten of delen de uitzending op Twitter en Facebook of tonen bescheiden instemming. Asing Walthaus verklaart in de Leeuwarder Courant de geringe weerklank aan het feit dat de cabaretier van oorsprong Leeuwarder is, maar waarschuwt dat het hem wel lang nagedragen zal worden.

Inhoudelijk gaat eigenlijk niemand in op de tirade van Jan Jaap. En dat zou eigenlijk best mogen. Natuurlijk, je kunt erom lachen en dat was het ook zeker waard en de bedoeling ook. Maar een beetje ongemakkelijk was het eigenlijk ook wel. Zijn kritiek op de onvoorstelbare vaagheid van de plannen, de opmerking dat het vooral om geld lijkt te gaan, het was eigenlijk allemaal wel een beetje raak.

Kijk je bijvoorbeeld naar de uitzending over andere provincies, zoals Zeeland, dan is het overduidelijk satire. Een beetje lachen om lokale partijen en uitglijders van landelijke partijen en dat is het dan wel. Echt inhoudelijk wordt het niet. En pijnlijk genoeg was dit wel een beetje het geval met Friesland. Wat stilder wat better, zullen we maar denken. En vooral niet serieus nemen. Jan Jaap als nar, wat zijn rol natuurlijk ook is. Helaas spreken narren wel vaak de waarheid.
Meer Podium

 

Catalonië heeft waar Friezen van kunnen dromen

Heeft de autonome regio Catalonië niet alles waar Friezen alleen van kunnen dromen? De Friese partij FNP betuigt steun aan de Catalanen. Maar er duikt gevaar op bij het streven naar onafhankelijkheid. Spanje koerst af op een echte institutionele crisis.

Door Nico Hylkema
 

Gedachtenkronkels rondom Snitserdyk

Een Hayo-weg langs de spoorlijn Sneek-Leeuwarden is een duur en overbodig plan vol met nadelen. Het tast het eeuwenoude weidelandschap aan, maar maakt in de toekomst zelfs de spoorverbinding tussen Sneek en Leeuwarden onzeker.

Door Wiebe Dooper
 

Culturele Hoofdstad 2018, een echt volksfeest?

Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018, als Fryslân bol staat van de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar nee, toch niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft dat het een echt volksfeest wordt. 

Door Nico Hylkema
 

Boerenopstand tegen fosfaatrechten?

Het is 2016: er is in Nederland te veel melk en er is te veel mest. Melkveehouders hebben gas gegeven, maar zodanig dat de Europese fosfaatregels worden overschreden. Dus worden boeren opnieuw aan banden gelegd. Of komt er een boerenopstand?

Door Nico Hylkema

Gevaarlijk spel met democratie

Het gaat niet goed in het welvarende Westen. Het is een gevoel dat na elke verkiezing sterker wordt. Na een heftige economische crisis, de afwenteling van de schade op de middenklasse en nu een stroom echte vluchtelingen zou je verwachten dat mensen gaan nadenken. 

Door Nico Hylkema
 

De ene tragedie is de andere niet

‘We zijn in oorlog’. Althans, volgens de Franse president, volgens de Nederlandse premier en volgens andere wereldleiders. Maar zijn dat niet gewoon loze woorden die wanhoop en machteloosheid verbergen? En wordt er door de media niet disproportioneel gereageerd op de Parijse tragedie? Of zit het toch anders? 

Door Wio Joustra
 
 

Asielzoekers leggen vooral probleem Nederland bloot

Heeft de denker van het vaderland Marli Huijer gelijk als ze bang is voor een tweedeling in Nederland tussen de angstige burgers tegen asielzoekers en voorstanders van een humane opvang? Er is inderdaad een omslag geweest na een aanvankelijke hartverwarmende stemming van bereidheid tot opvang na de foto van het verdronken jochie. Het momentum is voorbij.

Door Nico Hylkema
 
 

Daadkracht...

Je hoeft geen helderziende te zijn om nu al de rampzalige gevolgen te zien van de daadkracht die onze politici de afgelopen jaren heeft bevangen. Je houdt je hart vast voor wat er mogelijk nog volgt.

Door Nico Hylkema
 

Gewaagde kritiek op de euro

Jarenlang werd iedereen met kritiek op de invoering van de euro en vooral de wijze waarop weggezet als populist. Een econoom als Arjo Klamer werd amper meer serieus genomen na zijn kritiek op die invoering. Ook nu zijn gelijk is gebleken is zijn positie nog steeds die van de nar.

Door Nico Hylkema
 

Maak werk van het basisinkomen

Nederland moet werk maken van het basisinkomen. Het idee van volledige werkgelegenheid is een waanidee. Toch houdt politiek hier nog stug aan vast. Juist Friesland zou een mooie proeftuin zijn.

Door Nico Hylkema
 

De nar spreekt en de Kening houdt van humor

Als cabaretier Jan Jaap van der Wal zich bij RTL Late Night vrolijk maakt over Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad 2018 blijft het eigenlijk verdacht stil. De op de korrel genomen personen houden zich wijselijk stil onder het motto wie geschoren wordt moet stil zitten

Door Nico Hylkema
 

Tijd voor een boerenopstand?

Te veel melk en ook te veel mest. Een ieder kon het aan zien komen. De verrassing zit in de snelheid waarmee het zich voltrekt. Nederland overschrijdt de Europese fosfaatregels. Weer worden boeren gebonden aan regels. Of is het tijd voor een boerenopstand?

Door Nico Hylkema
 
Pagina 1 van 1