Gewaagde kritiek op de euro

Jarenlang werd iedereen met kritiek op de invoering van de euro en vooral de wijze waarop weggezet als populist. Een econoom als Arjo Klamer werd amper meer serieus genomen na zijn kritiek op die invoering. Ook nu zijn gelijk is gebleken is zijn positie nog steeds die van de nar.

Door Nico Hylkema

Tot nu toe was het vooral de PVV die vanuit de politiek de euro in een kwaad daglicht stelde. Weliswaar op veelal volstrekt verwerpelijke gronden – geen geld naar de Grieken en we willen de gulden terug - waarmee kritiek op het muntunieproject in een fout kamp werd getrokken. Maar tijden veranderen, want maandag was daar ineens het televisieprogramma Radar met een soort europolitiek voor dummies.

Nooit eerder heeft de publieke omroep een dergelijk kritisch programma durven vertonen. Maar helder is het wel. Zoals de rare veronderstellingen waarmee de euro is ingevoerd, inclusief deelnemende landen waarvan het zo klaar als een klontje was, dat ze niet aan de voorwaarden konden voldoen. Dit op aandringen van Frankrijk, dat hiermee niet de kans liep tot slechtste leerling van de klas te vervallen.

Ook helder werd wat de gevolgen zijn geweest, die uiteindelijk leidden tot de eurocrisis na de bancaire crisis van 2008. Banken uit de noordelijke landen leenden naar lieve lust aan de zuidelijke landen, met de stiekeme gedachte dat de Europese Commissie hen wel zou helpen, als het misging. Toen het misging bleek hun gelijk, want hun private schuld werd om erger te voorkomen handig omgezet in een publieke schuld waarvoor de belastingbetaler moest opdraaien.

Dat Griekenland de kluit met hulp van bank Goldman Sachs heeft belazerd om in de euro te komen was bekend bij de invoering van de euro. Maar de gedachte was dat al die zuidelijke brekebenen vanzelf net zo zouden gaan bankieren en produceren als de noordelijke landen. Bovendien als die landen goedkoop konden lenen, zouden ze al die bulkproducten uit de noordelijke landen kunnen kopen. Een exportland als Nederland profiteerde hier op grote schaal van.

En tegen zo’n exportland konden die zuidelijke landen niet op. Hier werden de lonen al sinds de val van de Muur laag gehouden. Daarmee was het voor een hoog ontwikkeld land als Nederland mogelijk in plaats van high tech-producten te maken en de werknemers goed te betalen, zich toe te leggen op bulkproducten - in Spaanse supermarkten liggen Nederlandse komkommers! -  tegen lage prijzen dankzij de loonmatiging.

Haarfijn leggen kritische economen in Radar uit, dat het verstandiger zou zijn om de lonen hier waar het kan – vooral bij grote ondernemingen - te verhogen. Dan zou het bestedingsvermogen van de Nederlanders toenemen en de nationale consumptie waar vooral het MKB van profiteert – de grote banenmotor van Nederland – zou groeien. Die nationale consumptie is nog altijd goed voor 70 procent van de economie. Maar ja, krijg zo iets maar eens door de politiek waar de exportgerichte ondernemingen met het VNO een stevige vinger in de pap hebben.

Bovendien als onze producten door hogere lonen ietsje duurder worden, krijgen de zuidelijke landen de kans om naar het noorden te exporteren in plaats van alleen maar andersom. Want werken willen ze daar wel. Hun problemen zijn vooral veroorzaakt door noordelijke banken, corrupte ondernemers en even corrupte politici. Niks luie Grieken, of luie Spanjaarden, zoals onze politici zo graag mogen roepen. Over framing gesproken. Tot nu toe hebben we met de miljarden voor Griekenland vooral onze eigen banken gered ten koste van massieve ellende voor de Griekse bevolking.

De conclusie van Radar is nog niet erg positief voor de euro. We zitten op het niveau van voor de invoering van de munt. Slechts even groeide de economie hier, waarbij de vraag gerechtvaardigd is of dat aan de euro te danken was. Om met Ewald Engelen in de Leeuwarder Courant ruim anderhalf jaar terug te spreken: ,,We zijn door de aanpak van de muntunie alleen maar armer geworden. Het is een grote klerezooi.’’ Zouden er nog politici naar Radar kijken? In het verleden had het programma soms behoorlijk invloed, waarvan de leegstaande slachterij Brada in Leeuwarden nog immer getuigt. Maar tot zover verdient het programma voor dit project een welgemeend applaus.

Laatst gewijzigd op 27-05-2015 om 00:07 uur
Meer Podium

 

Catalonië heeft waar Friezen van kunnen dromen

Heeft de autonome regio Catalonië niet alles waar Friezen alleen van kunnen dromen? De Friese partij FNP betuigt steun aan de Catalanen. Maar er duikt gevaar op bij het streven naar onafhankelijkheid. Spanje koerst af op een echte institutionele crisis.

Door Nico Hylkema
 

Gedachtenkronkels rondom Snitserdyk

Een Hayo-weg langs de spoorlijn Sneek-Leeuwarden is een duur en overbodig plan vol met nadelen. Het tast het eeuwenoude weidelandschap aan, maar maakt in de toekomst zelfs de spoorverbinding tussen Sneek en Leeuwarden onzeker.

Door Wiebe Dooper
 

Culturele Hoofdstad 2018, een echt volksfeest?

Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018, als Fryslân bol staat van de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar nee, toch niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft dat het een echt volksfeest wordt. 

Door Nico Hylkema
 

Boerenopstand tegen fosfaatrechten?

Het is 2016: er is in Nederland te veel melk en er is te veel mest. Melkveehouders hebben gas gegeven, maar zodanig dat de Europese fosfaatregels worden overschreden. Dus worden boeren opnieuw aan banden gelegd. Of komt er een boerenopstand?

Door Nico Hylkema

Gevaarlijk spel met democratie

Het gaat niet goed in het welvarende Westen. Het is een gevoel dat na elke verkiezing sterker wordt. Na een heftige economische crisis, de afwenteling van de schade op de middenklasse en nu een stroom echte vluchtelingen zou je verwachten dat mensen gaan nadenken. 

Door Nico Hylkema
 

De ene tragedie is de andere niet

‘We zijn in oorlog’. Althans, volgens de Franse president, volgens de Nederlandse premier en volgens andere wereldleiders. Maar zijn dat niet gewoon loze woorden die wanhoop en machteloosheid verbergen? En wordt er door de media niet disproportioneel gereageerd op de Parijse tragedie? Of zit het toch anders? 

Door Wio Joustra
 
 

Asielzoekers leggen vooral probleem Nederland bloot

Heeft de denker van het vaderland Marli Huijer gelijk als ze bang is voor een tweedeling in Nederland tussen de angstige burgers tegen asielzoekers en voorstanders van een humane opvang? Er is inderdaad een omslag geweest na een aanvankelijke hartverwarmende stemming van bereidheid tot opvang na de foto van het verdronken jochie. Het momentum is voorbij.

Door Nico Hylkema
 
 

Daadkracht...

Je hoeft geen helderziende te zijn om nu al de rampzalige gevolgen te zien van de daadkracht die onze politici de afgelopen jaren heeft bevangen. Je houdt je hart vast voor wat er mogelijk nog volgt.

Door Nico Hylkema
 

Gewaagde kritiek op de euro

Jarenlang werd iedereen met kritiek op de invoering van de euro en vooral de wijze waarop weggezet als populist. Een econoom als Arjo Klamer werd amper meer serieus genomen na zijn kritiek op die invoering. Ook nu zijn gelijk is gebleken is zijn positie nog steeds die van de nar.

Door Nico Hylkema
 

Maak werk van het basisinkomen

Nederland moet werk maken van het basisinkomen. Het idee van volledige werkgelegenheid is een waanidee. Toch houdt politiek hier nog stug aan vast. Juist Friesland zou een mooie proeftuin zijn.

Door Nico Hylkema
 

De nar spreekt en de Kening houdt van humor

Als cabaretier Jan Jaap van der Wal zich bij RTL Late Night vrolijk maakt over Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad 2018 blijft het eigenlijk verdacht stil. De op de korrel genomen personen houden zich wijselijk stil onder het motto wie geschoren wordt moet stil zitten

Door Nico Hylkema
 

Tijd voor een boerenopstand?

Te veel melk en ook te veel mest. Een ieder kon het aan zien komen. De verrassing zit in de snelheid waarmee het zich voltrekt. Nederland overschrijdt de Europese fosfaatregels. Weer worden boeren gebonden aan regels. Of is het tijd voor een boerenopstand?

Door Nico Hylkema
 
Pagina 1 van 1