Marsum is niet het probleem, vliegtraining van zeven maanden wel 

Marsum plat vanwege straaljagerherrie? De oplossing is eenvoudiger: laat de vliegbasis zich aan het normale programma houden, zonder extra oefeningen. 

Door Nico Hylkema

Een goede frame is pas echt goed, als hij keer op keer wordt gebruikt, zonder dat iemand zich afvraagt of het klopt. Het is opvallend, maar iedere keer dat de huidige herrie van die basis – al is het nu even drie weken rustig – ter sprake komt, doet defensie dit af met hetzelfde frame. Grienlinks stelt vragen in Provinciale Staten en krijgt doodleuk te horen dat oefenen nu eenmaal bij de basis hoort. 

Isabelle Diks, Leeuwarder kamerlid voor GroenLinks, krijgt op haar vragen aan defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert ook weer zo’n nietszeggend antwoord. Training is onderdeel van de luchtmachttaken. En gerustgesteld knikkebolt de Tweede Kamer verder. 

Dat er meer aan de hand is, heeft de Leeuwarder Courant nu eindelijk begrepen. Er is geen sprake van een gewone training of oefening. Die zijn er sinds jaar en dag en daar kunnen Marsumers en heel veel mensen uit Leeuwarden en omliggende dorpen mee leven. Dit is een zeven maanden durende training van wapeninstructeurs, plus extra oefeningen van de eigen piloten. 

Driemaal zoveel vliegbewegingen als normaal, maakte de basis zelf bekend. Klinkt minder erg dan drie keer zoveel herrie. Normaal is het oefenprogramma van de basis beperkt tot dagelijks vertrekkende golven F-16’s zo om een uur of negen en ’s middags nog eens na de lunch. Driemaal zoveel vliegbewegingen betekent feitelijk de hele dag vertrekkende F-16’s. Geen moment meer rust dus, gedurende zeven maanden. 

Natuurlijk, over een maand of vijf is het over. Dan zal het normale programma weer gelden en hopelijk zal de gehoorschade meevallen. Daarna wordt de F-16 langzaam uitgefaseerd en zijn de trainingen voor wapeninstructeurs – een aardig verdienmodel voor de basis – voorbij. Dan komt in 2019 de JSF of F35. Iets lawaaieriger maar minder in aantal en sneller weg. 

Het probleem is de framing dat mensen niet moeten zeuren over een gewone training. Nogmaals, dat is dit niet. En nee, onder normale omstandigheden zal de Leeuwarder Courant niet elk jaar negen klagende Marsumers bij elkaar krijgen, die de herrie zat zijn. Dat het nu wel lukt, zegt wat. 

Het komt ook door de eeuwige terugkerende opmerking dat het ‘natuurlijk niet leuk is als je geniet van het mooie weer in je tuin en een F-16 overkomt’, zoals de commandant van de basis onlangs zei. Het is een kleinerende opmerking. De herrie kruipt onder de huid. Daar heb je niet alleen last van in de tuin. 

Marsum plat? Wiebe Pennewaard oppert het in zijn column op de nieuwssite Fryslân1 en het is ooit gesuggereerd bij de overlast van de Starfighters en toen niet doorgegaan. Het gaat ook niet alleen om Marsum, maar ook om heel westelijk Leeuwarden, Dronrijp, Menaldum, Deinum, Engelum en Wyns om maar enkele dorpen in de niet al te vaste aanvliegroutes te noemen. Allemaal plat? Nee, laat de vliegbasis zich aan haar normale taken houden en mensen accepteren een beetje overlast wel. Is dat te veel gevraagd?

Laatst gewijzigd op 18-07-2017 om 15:25 uur

 
Meer Podium

 

Catalonië heeft waar Friezen van kunnen dromen

Heeft de autonome regio Catalonië niet alles waar Friezen alleen van kunnen dromen? De Friese partij FNP betuigt steun aan de Catalanen. Maar er duikt gevaar op bij het streven naar onafhankelijkheid. Spanje koerst af op een echte institutionele crisis.

Door Nico Hylkema
 

Gedachtenkronkels rondom Snitserdyk

Een Hayo-weg langs de spoorlijn Sneek-Leeuwarden is een duur en overbodig plan vol met nadelen. Het tast het eeuwenoude weidelandschap aan, maar maakt in de toekomst zelfs de spoorverbinding tussen Sneek en Leeuwarden onzeker.

Door Wiebe Dooper
 

Culturele Hoofdstad 2018, een echt volksfeest?

Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018, als Fryslân bol staat van de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar nee, toch niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft dat het een echt volksfeest wordt. 

Door Nico Hylkema
 

Boerenopstand tegen fosfaatrechten?

Het is 2016: er is in Nederland te veel melk en er is te veel mest. Melkveehouders hebben gas gegeven, maar zodanig dat de Europese fosfaatregels worden overschreden. Dus worden boeren opnieuw aan banden gelegd. Of komt er een boerenopstand?

Door Nico Hylkema

Gevaarlijk spel met democratie

Het gaat niet goed in het welvarende Westen. Het is een gevoel dat na elke verkiezing sterker wordt. Na een heftige economische crisis, de afwenteling van de schade op de middenklasse en nu een stroom echte vluchtelingen zou je verwachten dat mensen gaan nadenken. 

Door Nico Hylkema
 

De ene tragedie is de andere niet

‘We zijn in oorlog’. Althans, volgens de Franse president, volgens de Nederlandse premier en volgens andere wereldleiders. Maar zijn dat niet gewoon loze woorden die wanhoop en machteloosheid verbergen? En wordt er door de media niet disproportioneel gereageerd op de Parijse tragedie? Of zit het toch anders? 

Door Wio Joustra
 
 

Asielzoekers leggen vooral probleem Nederland bloot

Heeft de denker van het vaderland Marli Huijer gelijk als ze bang is voor een tweedeling in Nederland tussen de angstige burgers tegen asielzoekers en voorstanders van een humane opvang? Er is inderdaad een omslag geweest na een aanvankelijke hartverwarmende stemming van bereidheid tot opvang na de foto van het verdronken jochie. Het momentum is voorbij.

Door Nico Hylkema
 
 

Daadkracht...

Je hoeft geen helderziende te zijn om nu al de rampzalige gevolgen te zien van de daadkracht die onze politici de afgelopen jaren heeft bevangen. Je houdt je hart vast voor wat er mogelijk nog volgt.

Door Nico Hylkema
 

Gewaagde kritiek op de euro

Jarenlang werd iedereen met kritiek op de invoering van de euro en vooral de wijze waarop weggezet als populist. Een econoom als Arjo Klamer werd amper meer serieus genomen na zijn kritiek op die invoering. Ook nu zijn gelijk is gebleken is zijn positie nog steeds die van de nar.

Door Nico Hylkema
 

Maak werk van het basisinkomen

Nederland moet werk maken van het basisinkomen. Het idee van volledige werkgelegenheid is een waanidee. Toch houdt politiek hier nog stug aan vast. Juist Friesland zou een mooie proeftuin zijn.

Door Nico Hylkema
 

De nar spreekt en de Kening houdt van humor

Als cabaretier Jan Jaap van der Wal zich bij RTL Late Night vrolijk maakt over Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad 2018 blijft het eigenlijk verdacht stil. De op de korrel genomen personen houden zich wijselijk stil onder het motto wie geschoren wordt moet stil zitten

Door Nico Hylkema
 

Tijd voor een boerenopstand?

Te veel melk en ook te veel mest. Een ieder kon het aan zien komen. De verrassing zit in de snelheid waarmee het zich voltrekt. Nederland overschrijdt de Europese fosfaatregels. Weer worden boeren gebonden aan regels. Of is het tijd voor een boerenopstand?

Door Nico Hylkema
 
Pagina 1 van 1