Benut het platteland voor vluchtelingen

Wat let ons om vluchtelingen uit te nodigen verloren platteland opnieuw leven in te blazen? Het voorkomt mensonterende toestanden.

Door Nico Hylkema

Ergens zou je in deze tijd in een permanente staat van woede moeten verkeren. Boosheid over de onverschilligheid waarmee we kennis nemen van het vluchtelingenprobleem in Europa, razernij over de nog immer gaande leugens die worden verspreid over Griekenland en vooruit ook maar een beetje ergernis over een jager die een beroemde leeuw afschiet. Je zou ook eens kunnen beginnen te denken aan een oplossing, waar we allemaal wat aan hebben.

Boosheid is een begin en dat begin is er nog niet eens. Ja, woede over de dode leeuw. Voorstelbaar, maar een beetje vreemd afgezet tegen de ellende van medemensen die proberen te ontsnappen aan barre ellende van honger en oorlog en nu stuiten op de muur van onwil van het welvarende Europa.

Een Europa dat met een beetje goede wil die vluchtelingen heel goed zou kunnen gebruiken. Dan moet je natuurlijk niet te veel in eng rendementsenken vervallen. Een beetje creatief denken zou welkom zijn. Op tal van plaatsen zitten Europese landen in hun maag met leegloop, krimp, of hoe je het maar wilt noemen.

Frankrijk, Spanje, noem maar op allemaal landen waar hele dorpen leeg staan dan wel op het punt staan door de laatste bewoners verlaten te worden. Zelfs Nederland heeft zo zijn problemen in bijvoorbeeld het noorden van Friesland en Groningen. Dorpen waarvan de helft van de woningen wanhopig te koop staan.

Geen werk, geen voorzieningen, het laatste schooltje op het punt te sluiten. Alleen Zweden en Noorwegen zien mogelijkheden in de mensen die een onderkomen zoeken uit een hopeloze situatie en nodigen hen uit de lege gebieden met bedrijvigheid te vullen.

Kampen van Calais

Waarom vluchtelingen in een kansloze situatie in mensonterende kampen in Calais laten, terwijl er zoveel kansen zijn. Geef mensen de kans zo’n verlaten dorp opnieuw leven in te blazen. Samen met de laatst overgeblevenen een nieuwe start te maken. Waarom de gevaarlijke oversteek naar het nare Albion maken, als er kansen op het vasteland liggen.

Het vereist enig denkwerk, ook bij de vluchtelingen. Dorpen op het platteland in Frankrijk en Spanje zijn niet leeg gelopen vanwege oorlog of andere ellende, maar simpel wegens de trek naar de stad. Het is gebrek aan perspectief. Een gebrek waar de betreffende landen niets aan hebben willen doen.

Handen uit de mouwen

In Spanje hebben de bewoners van sommige dorpen de handen zelf maar uit de mouwen gestoken. Ze hebben coöperaties opgericht en de hele lokale economie zelf in handen genomen. Nu zijn dit lichtpuntjes in een land dat de crisis nog lang niet te boven is. Dorpen zonder armoede, die schuldeloos de crisis glansrijk hebben doorstaan.

Wat let zulke landen, maar ook Nederland, om vluchtelingen uit te nodigen verloren platteland opnieuw leven in te blazen. Aan motivatie zal het niet ontbreken. Geef ze een begin van gereedschap en vooral de ruimte om weer een leven op te bouwen. Zo kunnen we in Europa duizenden welwillende vluchtelingen weer een menswaardig bestaan bieden.

En wie dan toch nog in rendement wil denken: De verlaten dorpen zullen weer opbloeien en economisch groeien. Als je weet te voorkomen dat het kleine enclaves van vluchtelingen worden, moeten de dorpen natuurlijk ook openstaan voor voormalige bewoners. Het vraagt allemaal wat denkwerk, maar als er zoveel te winnen is mag dat geen beletsel zijn.

Vergrijzing

Europa zal de vergrijzing het hoofd kunnen bieden met de veelal jonge vluchtelingen. Dat het niet allemaal productieve mensen zijn, lijkt amper een beletsel. Ze komen veelal uit landen waar het begrip solidariteit onder de bevolking niet in de uitverkoop is gedaan door gehersenspoelde politici. En wie bang is voor het meebrengen van de conflicten naar Europa, kan eisen stellen aan de nieuwkomers en een beetje spreiding verplichten.

Laten we wel zijn, bijna al die vluchtelingen zoeken een veilig bestaan en de mogelijkheid weer een toekomst op te bouwen. In hun eigen land is daar voorlopig weinig kans op. Als ze zich hier welkom zouden weten en weer hoop krijgen hoeven we niet bang te zijn voor gedoe. Ze hebben gezien hoeveel ellende religieuze wanen te weeg brengen. Met een beetje stimulans zullen ze snel meegaan in de relatief vreedzame secularisering van het Avondland, dat weer een nieuw dag kan zien gloren.

Laatst gewijzigd op 30-07-2015 om 22:05 uur
Meer Podium

 

Catalonië heeft waar Friezen van kunnen dromen

Heeft de autonome regio Catalonië niet alles waar Friezen alleen van kunnen dromen? De Friese partij FNP betuigt steun aan de Catalanen. Maar er duikt gevaar op bij het streven naar onafhankelijkheid. Spanje koerst af op een echte institutionele crisis.

Door Nico Hylkema
 

Gedachtenkronkels rondom Snitserdyk

Een Hayo-weg langs de spoorlijn Sneek-Leeuwarden is een duur en overbodig plan vol met nadelen. Het tast het eeuwenoude weidelandschap aan, maar maakt in de toekomst zelfs de spoorverbinding tussen Sneek en Leeuwarden onzeker.

Door Wiebe Dooper
 

Culturele Hoofdstad 2018, een echt volksfeest?

Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018, als Fryslân bol staat van de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar nee, toch niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft dat het een echt volksfeest wordt. 

Door Nico Hylkema
 

Boerenopstand tegen fosfaatrechten?

Het is 2016: er is in Nederland te veel melk en er is te veel mest. Melkveehouders hebben gas gegeven, maar zodanig dat de Europese fosfaatregels worden overschreden. Dus worden boeren opnieuw aan banden gelegd. Of komt er een boerenopstand?

Door Nico Hylkema

Gevaarlijk spel met democratie

Het gaat niet goed in het welvarende Westen. Het is een gevoel dat na elke verkiezing sterker wordt. Na een heftige economische crisis, de afwenteling van de schade op de middenklasse en nu een stroom echte vluchtelingen zou je verwachten dat mensen gaan nadenken. 

Door Nico Hylkema
 

De ene tragedie is de andere niet

‘We zijn in oorlog’. Althans, volgens de Franse president, volgens de Nederlandse premier en volgens andere wereldleiders. Maar zijn dat niet gewoon loze woorden die wanhoop en machteloosheid verbergen? En wordt er door de media niet disproportioneel gereageerd op de Parijse tragedie? Of zit het toch anders? 

Door Wio Joustra
 
 

Asielzoekers leggen vooral probleem Nederland bloot

Heeft de denker van het vaderland Marli Huijer gelijk als ze bang is voor een tweedeling in Nederland tussen de angstige burgers tegen asielzoekers en voorstanders van een humane opvang? Er is inderdaad een omslag geweest na een aanvankelijke hartverwarmende stemming van bereidheid tot opvang na de foto van het verdronken jochie. Het momentum is voorbij.

Door Nico Hylkema
 
 

Daadkracht...

Je hoeft geen helderziende te zijn om nu al de rampzalige gevolgen te zien van de daadkracht die onze politici de afgelopen jaren heeft bevangen. Je houdt je hart vast voor wat er mogelijk nog volgt.

Door Nico Hylkema
 

Gewaagde kritiek op de euro

Jarenlang werd iedereen met kritiek op de invoering van de euro en vooral de wijze waarop weggezet als populist. Een econoom als Arjo Klamer werd amper meer serieus genomen na zijn kritiek op die invoering. Ook nu zijn gelijk is gebleken is zijn positie nog steeds die van de nar.

Door Nico Hylkema
 

Maak werk van het basisinkomen

Nederland moet werk maken van het basisinkomen. Het idee van volledige werkgelegenheid is een waanidee. Toch houdt politiek hier nog stug aan vast. Juist Friesland zou een mooie proeftuin zijn.

Door Nico Hylkema
 

De nar spreekt en de Kening houdt van humor

Als cabaretier Jan Jaap van der Wal zich bij RTL Late Night vrolijk maakt over Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad 2018 blijft het eigenlijk verdacht stil. De op de korrel genomen personen houden zich wijselijk stil onder het motto wie geschoren wordt moet stil zitten

Door Nico Hylkema
 

Tijd voor een boerenopstand?

Te veel melk en ook te veel mest. Een ieder kon het aan zien komen. De verrassing zit in de snelheid waarmee het zich voltrekt. Nederland overschrijdt de Europese fosfaatregels. Weer worden boeren gebonden aan regels. Of is het tijd voor een boerenopstand?

Door Nico Hylkema
 
Pagina 1 van 1