Culturele Hoofdstad 2018, een echt volksfeest?

Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018, als Fryslân bol staat van de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar nee, toch niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft dat het een echt volksfeest wordt. 

Door Nico Hylkema

Je mocht zo je twijfels hebben over de realisatie van Leeuwarden Kulturele Haadstêd 2018 onder leiding van mensen als de PvdA-gedeputeerde Jannewietske de Vries. Vooral de pommeranten uit het culturele leventje van Leeuwarden die zich handig in de organisatie wisten te wurmen, deden die twijfel groeien. Maar Jannewietske is uit zicht en het kan dus nog erger.

Opvolger Sietske Poepjes zit er anders in dan Jannewietske zegt zij in de Leeuwarder Courant. ‘Meer down to earth’, aldus de CDA-gedeputeerde. Na het soms wat al te zweverige onder haar voorgangster, ga je dan even rechtop zitten. Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018.

Ho maar, zegt Poepjes. ,,It moat ien grut feest wurde’’.  Eh, maar een groot feest in toch al feestend Nederland met al zijn festivals en dance-events, is dat waarmee Leeuwarden de hoofdprijs in de wacht heeft gesleept? De angst slaat je om het hart.

Maar goed, we luisteren verder naar de gedeputeerde die toch heel anders aan kijkt tegen een culturele hoofdstad na een bezoek aan het Spaanse San Sebastian, de huidige drager van die titel. Wat ze daar heeft gezien is een raadsel, maar het heeft niet alleen tot diepe inzichten geleid, maar ook tot doelen.

Drie doelen

Poepjes heeft nu drie doelen voor KH2016. Eerst moeten de Friezen meer zelfbewustzijn opdoen, door er gezamenlijk de schouders onder te zetten. Dan moet er een bonte schare bezoekers uit heel Europa naar de provincie komen. Als derde en zeker niet het minst belangrijke doel is daar natuurlijk het zoveel mogelijk verdienen aan KH2018.

Het moet een echt volksfeest worden, kraait Poepjes. Onder haar voorgangster was het toch te veel ‘kunst met een grote K’. Nee, nu krijgt het volk zijn zin. Nu was er bij de plannen van Jannewietske wel eens kritiek, maar dat zij zich te veel zou richten op hoge cultuur, is toch echt nieuw. 

In naam van de mienskip

Toen heb ik wel eens gedacht, dat het allemaal toch wat een groot dorpsfeest zou worden in de naam van de mienskip. Maar goed, er stonden toch ook een aantal culturele manifestaties op het programma’s die het een en ander beloofden. Al moet je me niet vragen wat het was, behalve de afgeblazen opera over Mata Hari, dankzij financieel wanbeleid van KH2018.

Maar met Poepjes moeten we het ergste vrezen. Centenkakkerij wordt het.Volksfeest, meer down to earth, het zou wat. Kletspraatjes om te verhullen dat er nog minder geld beschikbaar is. Zo kunnen we volgend jaar met alle openluchtspelen ook meedoen voor de titel culturele provincie van Europa.

Veel meer en veel beter zal het onder Sietske niet worden. Bij Jannewietske had je nog het gevoel dat er een idee achter zat. Bij de nieuwe gedeputeerde is dat gevoel verruild voor zekerheid, weten dat het straks alleen nog maar om de poen zal gaan. En om een feest, een volksfeest natuurlijk. Het CDA dus na de PvdA. Met zelfbewuste Friezen. God bewaar me, in 2018 ben ik er niet. Met schaamrood op de wangen ga ik naar San Sebastian.
Meer Podium

 

Catalonië heeft waar Friezen van kunnen dromen

Heeft de autonome regio Catalonië niet alles waar Friezen alleen van kunnen dromen? De Friese partij FNP betuigt steun aan de Catalanen. Maar er duikt gevaar op bij het streven naar onafhankelijkheid. Spanje koerst af op een echte institutionele crisis.

Door Nico Hylkema
 

Gedachtenkronkels rondom Snitserdyk

Een Hayo-weg langs de spoorlijn Sneek-Leeuwarden is een duur en overbodig plan vol met nadelen. Het tast het eeuwenoude weidelandschap aan, maar maakt in de toekomst zelfs de spoorverbinding tussen Sneek en Leeuwarden onzeker.

Door Wiebe Dooper
 
 
Pagina 1 van 5 | Volgende