Culturele Hoofdstad 2018, een echt volksfeest?

Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018, als Fryslân bol staat van de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar nee, toch niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft dat het een echt volksfeest wordt. 

Door Nico Hylkema

Je mocht zo je twijfels hebben over de realisatie van Leeuwarden Kulturele Haadstêd 2018 onder leiding van mensen als de PvdA-gedeputeerde Jannewietske de Vries. Vooral de pommeranten uit het culturele leventje van Leeuwarden die zich handig in de organisatie wisten te wurmen, deden die twijfel groeien. Maar Jannewietske is uit zicht en het kan dus nog erger.

Opvolger Sietske Poepjes zit er anders in dan Jannewietske zegt zij in de Leeuwarder Courant. ‘Meer down to earth’, aldus de CDA-gedeputeerde. Na het soms wat al te zweverige onder haar voorgangster, ga je dan even rechtop zitten. Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018.

Ho maar, zegt Poepjes. ,,It moat ien grut feest wurde’’.  Eh, maar een groot feest in toch al feestend Nederland met al zijn festivals en dance-events, is dat waarmee Leeuwarden de hoofdprijs in de wacht heeft gesleept? De angst slaat je om het hart.

Maar goed, we luisteren verder naar de gedeputeerde die toch heel anders aan kijkt tegen een culturele hoofdstad na een bezoek aan het Spaanse San Sebastian, de huidige drager van die titel. Wat ze daar heeft gezien is een raadsel, maar het heeft niet alleen tot diepe inzichten geleid, maar ook tot doelen.

Drie doelen

Poepjes heeft nu drie doelen voor KH2016. Eerst moeten de Friezen meer zelfbewustzijn opdoen, door er gezamenlijk de schouders onder te zetten. Dan moet er een bonte schare bezoekers uit heel Europa naar de provincie komen. Als derde en zeker niet het minst belangrijke doel is daar natuurlijk het zoveel mogelijk verdienen aan KH2018.

Het moet een echt volksfeest worden, kraait Poepjes. Onder haar voorgangster was het toch te veel ‘kunst met een grote K’. Nee, nu krijgt het volk zijn zin. Nu was er bij de plannen van Jannewietske wel eens kritiek, maar dat zij zich te veel zou richten op hoge cultuur, is toch echt nieuw. 

In naam van de mienskip

Toen heb ik wel eens gedacht, dat het allemaal toch wat een groot dorpsfeest zou worden in de naam van de mienskip. Maar goed, er stonden toch ook een aantal culturele manifestaties op het programma’s die het een en ander beloofden. Al moet je me niet vragen wat het was, behalve de afgeblazen opera over Mata Hari, dankzij financieel wanbeleid van KH2018.

Maar met Poepjes moeten we het ergste vrezen. Centenkakkerij wordt het.Volksfeest, meer down to earth, het zou wat. Kletspraatjes om te verhullen dat er nog minder geld beschikbaar is. Zo kunnen we volgend jaar met alle openluchtspelen ook meedoen voor de titel culturele provincie van Europa.

Veel meer en veel beter zal het onder Sietske niet worden. Bij Jannewietske had je nog het gevoel dat er een idee achter zat. Bij de nieuwe gedeputeerde is dat gevoel verruild voor zekerheid, weten dat het straks alleen nog maar om de poen zal gaan. En om een feest, een volksfeest natuurlijk. Het CDA dus na de PvdA. Met zelfbewuste Friezen. God bewaar me, in 2018 ben ik er niet. Met schaamrood op de wangen ga ik naar San Sebastian.
Meer Podium

 

Catalonië heeft waar Friezen van kunnen dromen

Heeft de autonome regio Catalonië niet alles waar Friezen alleen van kunnen dromen? De Friese partij FNP betuigt steun aan de Catalanen. Maar er duikt gevaar op bij het streven naar onafhankelijkheid. Spanje koerst af op een echte institutionele crisis.

Door Nico Hylkema
 

Gedachtenkronkels rondom Snitserdyk

Een Hayo-weg langs de spoorlijn Sneek-Leeuwarden is een duur en overbodig plan vol met nadelen. Het tast het eeuwenoude weidelandschap aan, maar maakt in de toekomst zelfs de spoorverbinding tussen Sneek en Leeuwarden onzeker.

Door Wiebe Dooper
 

Culturele Hoofdstad 2018, een echt volksfeest?

Ha, concrete plannen. Echte cultuur in 2018, als Fryslân bol staat van de festiviteiten in het kader van Culturele Hoofdstad. Maar nee, toch niet. Gedeputeerde Sietske Poepjes belooft dat het een echt volksfeest wordt. 

Door Nico Hylkema
 

Boerenopstand tegen fosfaatrechten?

Het is 2016: er is in Nederland te veel melk en er is te veel mest. Melkveehouders hebben gas gegeven, maar zodanig dat de Europese fosfaatregels worden overschreden. Dus worden boeren opnieuw aan banden gelegd. Of komt er een boerenopstand?

Door Nico Hylkema

Gevaarlijk spel met democratie

Het gaat niet goed in het welvarende Westen. Het is een gevoel dat na elke verkiezing sterker wordt. Na een heftige economische crisis, de afwenteling van de schade op de middenklasse en nu een stroom echte vluchtelingen zou je verwachten dat mensen gaan nadenken. 

Door Nico Hylkema
 

De ene tragedie is de andere niet

‘We zijn in oorlog’. Althans, volgens de Franse president, volgens de Nederlandse premier en volgens andere wereldleiders. Maar zijn dat niet gewoon loze woorden die wanhoop en machteloosheid verbergen? En wordt er door de media niet disproportioneel gereageerd op de Parijse tragedie? Of zit het toch anders? 

Door Wio Joustra
 
 

Asielzoekers leggen vooral probleem Nederland bloot

Heeft de denker van het vaderland Marli Huijer gelijk als ze bang is voor een tweedeling in Nederland tussen de angstige burgers tegen asielzoekers en voorstanders van een humane opvang? Er is inderdaad een omslag geweest na een aanvankelijke hartverwarmende stemming van bereidheid tot opvang na de foto van het verdronken jochie. Het momentum is voorbij.

Door Nico Hylkema
 
 

Daadkracht...

Je hoeft geen helderziende te zijn om nu al de rampzalige gevolgen te zien van de daadkracht die onze politici de afgelopen jaren heeft bevangen. Je houdt je hart vast voor wat er mogelijk nog volgt.

Door Nico Hylkema
 

Gewaagde kritiek op de euro

Jarenlang werd iedereen met kritiek op de invoering van de euro en vooral de wijze waarop weggezet als populist. Een econoom als Arjo Klamer werd amper meer serieus genomen na zijn kritiek op die invoering. Ook nu zijn gelijk is gebleken is zijn positie nog steeds die van de nar.

Door Nico Hylkema
 

Maak werk van het basisinkomen

Nederland moet werk maken van het basisinkomen. Het idee van volledige werkgelegenheid is een waanidee. Toch houdt politiek hier nog stug aan vast. Juist Friesland zou een mooie proeftuin zijn.

Door Nico Hylkema
 

De nar spreekt en de Kening houdt van humor

Als cabaretier Jan Jaap van der Wal zich bij RTL Late Night vrolijk maakt over Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad 2018 blijft het eigenlijk verdacht stil. De op de korrel genomen personen houden zich wijselijk stil onder het motto wie geschoren wordt moet stil zitten

Door Nico Hylkema
 

Tijd voor een boerenopstand?

Te veel melk en ook te veel mest. Een ieder kon het aan zien komen. De verrassing zit in de snelheid waarmee het zich voltrekt. Nederland overschrijdt de Europese fosfaatregels. Weer worden boeren gebonden aan regels. Of is het tijd voor een boerenopstand?

Door Nico Hylkema
 
Pagina 1 van 1